Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare: există o pastilă care poate prelungi durata de viață cu până la 12 ani.
Iată despre ce este vorba… În cadrul mai multor experimente, ibuprofenul, un analgezic popular, a prelungit durata de viață la ciuperci, viermi și muște cu până la 15%.
În ani umani, ar însemna că am putea trăi cu 12 ani mai mult. Însă cel mai important este că anii adiționali de viață s-au dovedit a fi foarte sănătoși, așa că timpul petrecut în plus a fost unul de calitate.
Oamenii de știință au motive să se gândească la viitor pentru că ibuprofenul este un medicament relativ sigur, folosit pentru a trata dureri de cap, dureri articulare, răceli și diverse inflamații.
Cu toate acestea, încă nu se știe concret cum acționează acest medicament în privința încetinirii procesului de îmbătrânire. Cercetătorii presupun că procesul este asociat cu consumul de alimente bogate în triptofan, precum ouă, ciocolată și carne de curcan.
Ibuprofen este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), un tip de medicament utilizat frecvent pentru calmarea durerii și reducerea febrei.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat ibuprofen ca fiind unul dintre cele mai importante medicamente necesare pentru un sistem medical de bază. Produsele care conțin ibuprofen sunt disponibile în farmacii. Sunt disponibile de asemenea formule pentru adulți și copii.

Cum acționează ibuprofen?

Ibuprofen împiedică organismul să producă o cantitate mare de prostaglandine atunci când suferiți de o boală sau aveți o rană. Prostaglandinele sunt substanțe chimice naturale care sunt eliberate în organism în cazul unei afecțiuni.
La eliberarea de prostaglandine, acestea fac nervii din apropiere foarte sensibili la durere, ceea ce ajută organismul să realizeze că este ceva în neregulă. Așadar, în momentul în care atingeți cu mâna un obiect ascuțit, nervii din apropiere transmit informația către creier, care transmite rapid un mesaj referitor la durerea de la nivelul mâinii.
De asemenea, prostaglandinele duc la inflamarea țesuturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care gâtul se inflamează când sunteți bolnav și vi se înfundă nasul când aveți o răceală. Prostaglandinele sunt de asemenea motivul pentru care o gleznă luxată se umflă și devine imobilă.
Întrucât ibuprofen blochează producția de prostaglandine, acesta acționează direct asupra sursei durerii și contribuie la calmarea durerii și la reducerea inflamației.

Precauții

  • În cazul în care constatați că folia blisterului este ruptă la deschiderea ambalajului.
  • Dacă suferiți de afecțiuni gastrice, hepatice sau renale.
  • Dacă suferiți de afecțiuni ale tractului respirator (astm).
  • Dacă aveți alergie la ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirină) sau alte medicamente antiinflamatoare. În cazul în care aveți o reacție alergică, întrerupeți administrarea și consultați imediat medicul.
  • În primele 6 luni de sarcină, cu excepția recomandării medicului. Nu utilizați deloc în ultimele 3 luni de sarcină.
  • Mai mult de 3 zile consecutiv, cu excepția recomandării medicului. Nu depășiți doza recomandată. Utilizarea în exces poate fi dăunătoare.