1. Îți îmbunătățește digestia

Smochinele uscate sunt o sursă foarte bogată în fibre alimentare (28 g de smochine uscate acoperă 11% din recomandarea cu privire la necesarul zilnic de fibre).

De ce ai avea nevoie de fibre? Ce faci atunci când se acumulează praful și mizeria în casă? Dai cu mătura, nu-i așa?! Același lucru îl fac și fibrele în tractul tău digestiv – ”mătură” reziduurile acumulate, aruncându-le afară din organismul tău (altfel riști să te confrunți cu fel de fel de neplăceri în planul sănătății tale).

De asemenea, bogăția de fibre recomandă smochinele uscate și pentru prevenirea și combaterea constipației.

2. Te ajută să-ți menții greutatea corporală

Universitatea Loma Linda a efectuat un studiu cu scopul evaluării efectului consumului de smochine uscate (de California) asupra colesterolului ”rău” (LDL – lipoproteine cu densitate mică). Au participat la studiu bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 30-75 de ani. Participanții au fost împărțiți, în mod aleatoriu, în două grupe.

Participanții care făceau parte din prima grupă au inclus timp de 5 săptămâni câte 120 grame (adică circa 14 smochine, ceea ce este un număr destul de mare) de smochine uscate în dieta lor. Participanții din cealaltă grupă au continuat să servească meniul lor obișnuit.

După primele 5 săptămâni rolurile celor 2 grupe s-au inversat, iar studiul a mai continuat încă 5 săptămâni. Și care a fost rezultatul? Căci acesta ne interesează, nu-i așa?!

Cel puțin din punctul de vedere al controlului greutății rezultatul este cât se poate de interesant, în sensul că deși au servit o cantitate apreciabilă de smochine în fiecare zi (care aduceau un plus de aproximativ 300 calorii), greutatea lor corporală nu s-a modificat!

3. Te menține mai tânăr, încetenind procesele îmbătrânirii

Pentru a rămâne în viață un om are o nevoie permanentă de oxigen. Omul poate să trăiască câteva săptămâni fără mâncare, câteva zile fără de apă. Fără de aer însă omul nu poate rezista decât câteva minute. Necazul este însă că fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care, dacă se acumulează, riscă să fie scăpați de sub control, ceea ce poate să afecteze negativ celulele, grăbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului.

Oxidanții trebuie să fie combătuți cu antioxidanți. Smochinele deshidratate, la fel ca și alte fructe uscate (precum: prune uscate, caise uscate, fructe goji uscate) sunt o bună sursă de antioxidanți. Smochinele conțin polifenoli, niște antioxidanți extrem de puternici care sunt un aliat de nădejde cu organismul tău în lupta sa necontenită cu radicalii liberi.

4. Te ajută să-ți reduci riscurile de apariție a cancerului

Cancerul este un inamic feroce care face ravagii în stânga și în dreapta. Orice modalitatea care ne ajută să-l ținem la distanță este de bun augur. Conform unui studiu fructele care conțin cele mai multe fibre sunt merele, curmalele, smochinele, perele și prunele.

5. Îți întărește sistemul osos

Smochinele deshidratate sunt o sursă bogată în calciu și mangan, două minerale care sunt esențiale pentru menținearea și întărirea sănătății oaselor. Conținutul ridicat în potasiu poate, la rândul său, să contracareze eliminarea calciului prin urină (cauzată de dieta bogată în sare).

Ceea ce va avea ca rezultat menținerea calciului în oase. În felul acesta se reduc, riscurile legate de osteoporoză (o boală care afectează un număr tot mai mare de oameni, mai ales odată cu înaintarea în vârstă).