Varza murată îşi păstrează conţinutul de fibre alimentare şi de minerale intact şi are substanţe care ajută la îmbunătăţirea digestiei grăsimilor şi a proteinelor.

Nelipsită de la mesele cu mâncăruri grele, varza murată ne ajută digestia şi metabolismul, ceea ce o transformă într-un preţios aliment-medicament.

Valoarea terapeutică a verzei murate depinde strict de modul în care este consumată, spun cercetările ştiinţifice. Astfel, pentru a ne bucura de proprietăţile benefice ale acesteia, este important să o consumăm crudă, nepreparată termic.

Substanţele terapeutic active sunt cel mai bine păstrate în salata de varză murată, preparată după următoarea reţetă:

Salată de varză murată

Ingrediente

varză murată; morcov; cimbru; ulei presat la rece

Metodă de preparare

Pentru a se desăra parţial, varza murată se ţine într-un vas cu apă rece, timp de 10-30 de minute. Se curăţă de frunzele deteriorate, după care se taie mărunt.

Atenţie! Tăierea verzei se va face cu ajutorul unui cuţit cu lamă din inox, astfel încât procesul de oxidare a enzimelor şi a vitaminelor să fie redus la minimum.

Imediat după tăiere, varza murată se amestecă bine cu morcovul ras foarte fin, cu puţin cimbru (pentru efect carminativ) şi cu ulei presat la rece (măsline, floarea-soarelui, etc.).

Salata de varză murată se consumă imediat după preparare.

Administrare

Pentru a beneficia de efectele sale terapeutice, salata de varză murată va fi consumată în doze de minimum 300 de grame, în fiecare zi, vreme de minimum 3 zile pe săptămână, pe o perioadă cât mai mare de timp (cura poate dura oricât de mult).

Scade glicemia

Fibrele alimentare din salata de varză murată acţionează ca un absorbant pentru zaharuri, eliberându-le treptat în organism, fără a suprasolicita pancreasul şi a creşte glicemia.

Detoxifică ficatul

Sulforafanul, o substanţă conţinută de varză, stimulează intens producerea în organism a unor enzime cu rol în detoxifierea ficatului (indicate ȋn hepatită, boli de ficat în general).

Salata de varză murată (sau varza acră, consumată ca atare) previne procesele de distrucție celulară la nivelul ficatului sub acţiunea factorilor infecţioşi sau a factorilor chimici.

Previne constipaţia şi ajută la slăbit

Salata de varză murată stimulează digestia, deblocând eliminarea şi ajutând la dezintoxicarea traiectului digestiv. Aportul de fibre alimentare stimulează tranzitul intestinal, ajutând, totodată, la o slăbire în mod natural (foarte bun laxativ natural).

Reduce riscul bolii canceroase

Varza consumată crudă, murată sau gătită rapid reduce cu mult rata anumitor forme de cancer. Efectele antitumorale şi anticancerigene ale alimentului-medicament ne pot salva viaţa, prevenind o multitudine de forme de cancer, precum: cancerul la sân, de colon, de col uterin, gastric, de prostată, de piele, etc.

În acest caz, studiile statistice recomandă consumul a câte 200 gr. de salată de varză murată sau crudă, 3-5 zile pe săptămână, pe o perioadă îndelungată.

Are efect anti-oboseală fizică şi intelectuală

Salata de varză murată (sau varza acră, consumată ca atare) reprezintă un tonic excepţional pentru sistemul muscular şi cel nervos, întrucât este bogată în vitamine, minerale, are efect adaptogen şi anti-oboseală.

Pentru combaterea depresiei psihice, surmenajului fizic şi intelectual, se consumă câte o farfurie de salată (125 gr.), la prânz şi la masa de seară, în cure de 3 săptămâni.

Grăbeşte vindecarea infecţiilor respiratorii

Varza murată are puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant. Are magneziu, potasiu şi calciu, fiind mai bogată în vitamina C (mai ales varza roşie) decât portocalele.

Pentru întărirea imunităţii, combaterea infecţiilor respiratorii, prin susţinerea şi grăbirea procesului vindecării, este indicat consumul a câte 300-400 gr. de varză acră sau proaspătă, sub formă de salată.

În cazul persoanelor care iau antibiotice de sinteză, varza murată este excelentă pentru restabilirea florei tubului digestiv şi contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.

Precauţii

Persoanele cu un sistem digestiv sensibil la varză sunt sfătuite să apeleze la antitodul pentru astfel de probleme: chimen, anason, fenicul.

Varza acră este contraindicată doar persoanelor cu hipertensiune unde aportul de sare se cere limitat (se poate corecta prin desărare în apă rece).

Cei care suferă de colită de fermentaţie, cei cu hiper – şi hipo – tiroidie, vor consuma cu prudenţă varză murată, începând cu cantităţi foarte mici.