Salata de ţelină (Apium graveolens) este un medicament natural uimitor. Pentru a profita la maximum de colecţia de substanţe vindecătoare ale miraculoasei rădăcini, ţelina va fi consumată cu tot cu coajă.

Coaja conţine cele mai multe substanţe antibiotice şi antifungice din plantă, precum şi vitamine (C, B1, B2, B6, B9) – toate cu rol în protecţia contra radicalilor liberi şi în întărirea imunităţii.

Şi pentru că cele mai bune efecte terapeutice se obţin consumând rădăcinile proaspete de ţelină, una dintre cele mai bune forme de administrare este salata:

Salată de ţelină – Reţetă

Rădăcina de ţelină, cu tot cu coajă, se spală foarte bine, apoi se dă pe răzătoare. Se adaugă puţină sare grunjoasă sau de mare, şi se freacă bine pentru a fragezi pulpa, care va fi mai uşor de mestecat. Se adaugă puţin ulei presat la rece şi suc proaspăt de lămâie.

Puteţi adăuga şi 1 măr ras, morcov, varză sau sfeclă rasă, precum şi mărar sau pătrunjel verde.

Obţineţi astfel o salată de ţelină foarte bogată în fibre alimentare, care, consumată corespunzător – minimum 100 gr. pe zi, cel puţin 1 lună – este foarte utilă ȋn:

Îmbunătăţirea tranzitului intestinal

Ţelina are proprietăţi diuretice, îmbunătăţind tranzitul intestinal şi tratând cu succes contipatia.

Ţinerea sub control a greutăţii

Salata de ţelină are efecte diuretice, contribuind la eliminarea excesului de apă din ţesuturi şi ajutând la controlul apetitului alimentar – substanţele din coaja ţelinei reduc apetitul pe termen lung. Totodată, reduce reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea “acceselor de foame”.

Prevenirea cancerului tubului digestiv

Cumarinele, o categorie de substanţe conţinute de rădăcina de ţelină, previn dezvoltarea tumorilor pe tubul digestiv.

Scăderea glicemiei (diabet)

Consumată cu morcovi, varză şi pătrunjel, salata de ţelină se transformă într-un medicament natural bogat în fibre alimentare şi în principii active cu efect hipoglicemiant. De asemenea, ajută organismul să devină mai receptiv la acţiunea insulinei.

Scăderea valorilor colesterolului ‘’rău’’

Ţelina este foarte bogată în fibre alimentare, stimulează secreţia de acizi biliari, blocând punerea în circulaţia sanguină a trigliceridelor în exces şi a colesterolului.

Prevenirea litiazei biliare (calculi biliari)

Datorită conţinutului de fibre alimentare şi a efectelor sale de stimulare a evacuării bilei din colecist (colecistochinetice), salata de ţelină este un remediu excelent pentru prevenirea litiazei biliare. În plus, poate fi folosită pentru eliminarea “mâlului” (microcalculilor) din vezica biliară.

Afecţiunile inimii (aritmie cardiacă)

Salata de ţelină are efecte uşor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima şi ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficiență renală. Datorită conţinutului foarte ridicat de potasiu şi magneziu, ţelina este indicată în toate afecţiunile inimii.

Ameliorarea reumatismului

Salata din această legumă catalizează eliminarea substanţelor toxice, are efecte antiinflamatoare şi calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă. Are efecte de ameliorare evidente în aproape toate formele de reumatism, de la cel infecţios, la cel cu fenomene degenerative.

Precauţii, contraindicaţii

Salata de ţelină este contraindicată în sarcină. Curele de ţelină pot conduce la o sensibilitate exagerată a pielii la radiaţia solară, astfel că persoanele care consumă ţelină în cure intensive nu trebuie să se expună la soare puternic, fără a folosi creme cu rol de filtrare sau de blocare a radiaţiilor ultraviolete.