Bobul de grâu conține aproape toți nutrienții necesari organismului. La exterior, bobul de grâu este învelit într-o coajă numită pericarp, bogată în celuloză și hemiceluloză, vitamine și săruri minerale, fermenți și diastaze.

În interior, el are un germene care conține lipide, proteine, vitamine și săruri minerale. Pâinea făcută din făină albă conține doar amidon, fiind complet sărăcită de nutrienții cei mai importanți pentru sănătate.

Pe de altă parte, pâinea integrală făcută acasă este mai bogată în vitamine și săruri minerale naturale, conține 8% proteine (aminoacizi esențiali) și are 8-10% fibre vegetale, absolut indispensabile unui tranzit intestinal bun.

Rețetă

1,5 kg grâu integral, proaspăt măcinat
3/4 litri apă
1 lingură de sare
1 linguriță de miere
10 g drojdie de bere

Se amestecă toate ingredietele și se frământă timp de 10 minute într-un lighenaş.

Se acoperă lighenaşul cu o pânză curată și se lasă coca la soare sau la căldură, câteva ore, până își dublează volumul, apoi se mai frământă din nou, 5-10 minute, cu puțină făină – cu cât frământatul a fost mai complet, cu atât aluatul fermentează mai bine.

După ce crește, se împarte aluatul în 3 porții care sunt așezate în tăvi potrivite. Se crestează pe deasupra, cu o lamă. Tradițional, pâinea se coace pe vatră, în cuptor cu lemne. Însă se pot folosi foarte bine și cuptoarele încălzite cu gaz, bine încinse 20-30 minute, sau la cuptoare electrice.

Se obține astfel o pâine cu coajă fină și puțin crocantă, miezul moale, cu alveole potrivit de mari. Se poate păstra vreme 15-30 de ore, învelită într-un prosop curat, de bucătărie.

Doza zilnică recomandată

Nevoile diferă și pot varia de la o zi la alta, după conținutul în glucide al celorlalte alimente.

Cantitatea de 150-200 grame de pâine integrală pe zi integrală asigură mai bine de 50% din glucidele necesare echilibrului unui adult.

În cazul copiilor și adolescenților aflați în creștere, necesarul energetic poate ajunge la 3500 de calorii.

Beneficiile pâinii integrale

— este mai bogată în vitamine și săruri minerale naturale

— conține proteine (aminoacizi esențiali)

— are fibre vegetale, indispensabile unui tranzit intestinal bun

— are un gust bun și o aromă diferită

— senzația de foame se manifestă mai greu ( fibrele au un efect reglator asupra absorbției glucidelor și lipidelor)

— ajută enorm la eliminarea reziduurilor din tubul digestiv

— face digestia mai ușoară.