Abuzuri, presiuni și tăcere forțată: Protestul unui medic rezident. Spitalul Elias, în centrul atenției

Gărzile extenuante, lipsa remunerației corecte, atitudinea autoritară a superiorilor și marginalizarea celor care semnalează nereguli compromit nu doar sănătatea fizică și psihică a tinerilor medici, ci și calitatea actului medical. Medicii rezidenți din România se confruntă frecvent cu un sistem de formare marcat de abuzuri, epuizare și umilință, în care educația profesională este adesea substituită de muncă neplătită și presiuni psihologice constante.

Situație tensionată la Spitalul Elias, în Secția de Neurologie: un medic rezident a transmis o notă de protest către Ministerul Sănătății și alte instituții, în care denunță multiple nereguli grave ce afectează atât siguranța pacienților, cât și respectarea principiilor deontologice în practica medicală.

Dimitrie Chele, medic rezident Neurolog, a semnalat posibile deficiențe grave privind condițiile de igienă din cadrul Unității de Terapie Intensivă Neurologică (UTIN) aferente Secției de Neurologie, evidențiind riscuri majore pentru siguranța pacienților, inclusiv riscuri cu potențial letal. În loc de o reacție promptă și obiectivă din partea autorităților, există suspiciunea ca unele dintre instituțiile sesizate (Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică) să fi informat în prealabil conducerea spitalului și șefa de secție Panea Cristina cu privire la efectuarea controalelor, permițând astfel cosmetizarea situației și evitarea constatării neregulilor existente. Complicitate instituțională?

De asemenea, medicul reclamant denunță absența aproape totală a șefei de secție, Conf. Dr. Panea Cristina Aura, din activitatea secției, prezența sa rezumându-se la apariții ocazionale la vizita de dimineață și la raportul de gardă. Implicarea acesteia în coordonarea efectivă a proceselor medicale și administrative este minimă.

În spațiul public (Recenzii Google Maps, accesate la data de 08.04.2025) se pot identifica numeroase opinii negative cu privire la Spitalul Elias, dar și opinii pozitive, axate mai ales pe activitatea unor anumiți medici din cadrul spitalului:

Camera de Raport, spațiu de promovare al industriei farmaceutice

Medicul rezident afirmă că reprezentanții companiilor farmaceutice transformă sistematic camera de raport a medicilor din cadrul Secției de Neurologie a SUU Elias într-un spațiu publicitar, organizând frecvent mese festive în care își promovează produsele proprii, medicamente și suplimente , sub masca unor prezentări pseudo-științifice. Informațiile livrate sunt unilateral favorabile, efectele adverse fiind fie menționate superficial, fie complet ignorate. Scopul acestor acțiuni este unul clar: manipularea opiniei medicilor și orientarea prescripțiilor în favoarea produselor promovate, contrar normelor legale și contrar eticii.

În paralel, medicul susține că medicii obișnuiesc să participe la evenimente sponsorizate de companiile farmaceutice, inclusiv la conferințe prezentate formal ca manifestări științifice, dar care funcționează, în realitate, ca instrumente de promovare comercială. Medicul rezident avertizează că această practică compromite imparțialitatea actului medical și subordonează interesul pacientului – acela de a primi cel mai adecvat tratament – unor influențe externe de natură financiară.

Mai grav, unele sponsorizări includ beneficii recreative – acces la SPA, piscine, facilități de relaxare – fără legătură cu scopul educațional al evenimentelor. Efectiv, medicii sunt cumpărați „la bucată”, afirmă medicul protestatar.

Chele atrage atenția asupra subfinanțării sistematice a sectorului medical și a cercetării aferente, situație care transformă medicii, de facto, în extensii ale intereselor industriei farmaceutice. Potrivit acestuia, este extrem de rar ca un congres sau o manifestare științifică să se desfășoare fără sprijinul financiar direct al companiilor farmaceutice

In nota sa de protest, Dimitrie Chele afirmă:

Protestez împotriva transformării medicului într-un instrument al intereselor
comerciale ale companiilor farmaceutice și în favoarea conservării libertății de gândire
și deliberare în procesul decizional medical. Protestez împotriva oricăror acțiuni apte a
vicia autonomia profesională a medicilor și dreptul pacienților de a beneficia de îngrijiri
medicale de calitate, neinfluențate de presiuni externe asupra medicilor sau de conflicte
de interese. 

Acesta semnalează, de asemenea, tendința unor medici cu vechime, inclusiv a șefilor de secție din cadrul SUU Elias, de a manifesta un comportament autoritar, tratând secția ca pe o extensie a propriei autorități sau chiar ca pe o proprietate personală. Deseori, medicii uită că interesul public, interesul pacientului, primează.

Rezident, nu angajat: Abuzul sistemic din spatele formării medicale

Rezidențiatul a devenit, în multe cazuri, o simulare a formării medicale, transformat într-un sistem de exploatare. Rezidenții sunt lipsiți de drepturi, reduși la tăcere prin intermediul a diverse amenințări. În paralel, „rezidenții piloși”, copii de medici, de politicieni, de cadre didactice universitare etc., sprijiniți de relații în sistem, primesc beneficii nemeritate și influență.

Aceeași pasivitate este atribuită și conducerii spitalului, care tolerează și se raliează unei administrații păguboase. În prezent, jumătate din secția de Neurologie a Spitalului Elias este „în renovare”, o formulare devenită pretext instituțional pentru inacțiune, pentru prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor, în stil „clasic românesc”. De fapt, lucrările sunt în mare parte finalizate, însă spațiul nu este funcțional. O gestiune tipic românească, birocratică, ineficientă.

Medicul protestatar denunță abuzurile sistematice din cadrul rezidențiatului, care afectează profund mii de tineri medici, forțați să accepte insulte, sarcini abuzive și presiuni constante. Acesta contestă tratamentul degradant aplicat adesea rezidenților, reduși la statutul de executanți fără drepturi, subordonați discreționar „profesorului”, „medicului primar”, adeseori chiar și rezidentului „mai mare”. Chele denunță în mod ferm practica ilegală a gărzilor neplătite, epuizarea fizică și psihică a rezidenților și climatul de intimidare: orice tentativă de a semnala abuzurile este întâmpinată cu amenințări privind blocarea carierei, prin excludere sau aplicarea de sancțiuni abuzive. De asemenea, amenințarea cu nepromovarea examenului de specialitate reprezintă o practică recurentă.

Represalii și pedeapsă pentru medicul reclamant

S-a instituit aceasta cultura a fricii, la nivelul tuturor centrelor de rezidențiat.

În urma semnalărilor, rezidentul Chele a fost exclus din linia a treia de gardă și a fost înlăturat imediat din Unitatea de Terapie Intensivă Neurologică (UTIN), fiind transferat pe secție și schimbându-i-se medicul îndrumător. Deși ulterior a fost reintrodus în linia de gardă la solicitarea expresă, accesul său în UTIN, unitatea cu privire la care a semnalat deficiențele existente privind măsurile de igienă, a rămas restricționat.

Medicul reclamă, de asemenea, faptul că a fost supus constant unor presiuni și amenințări din partea șefei de secție, fiind acuzat de pretinse abateri sau greșeli a căror natură nu i-a fost niciodată comunicată, în ciuda solicitărilor repetate de clarificare pe care le-a adresat.

Nota de protest a medicului poate fi accesata AICI. Raspunsul Spitalului SUU Elias poate fi accesat AICI

Dimitrie Chele anunță lansarea, în curând, a unei platforme online intitulată Abuz în Sănătate, menită să sprijine pacienții, studenții din domeniul medical și medicii rezidenți în efortul acestora de a combate abuzul.

Medicul rezident denunță complicitatea instituțională și lipsa de acțiune, deși s-au scurs peste două luni din momentul depunerii notei de protest.


Acest articol este semnat de către medicul rezident Dimitrie Chele. În calitate de parte implicată direct în situația descrisă, autorul a optat pentru prezentarea propriei experiențe sub formă de articol jurnalistic, în scopul servirii interesului public.

Dimitrie Chele subliniază că toate afirmațiile formulate se bazează pe fapte percepute direct, experiențe personale și observații realizate în exercitarea activității profesionale. Demersul are un caracter strict informativ și urmărește exclusiv protejarea interesului public, în special a siguranței pacienților și a integrității procesului de formare profesională din cadrul sistemului sanitar românesc. Mențiunile referitoare la persoane sau instituții nu reprezintă acuzații în sens penal sau civil, ci exprimări ale unor suspiciuni rezonabile privind serioase nereguli.

2 comentarii

comments user
ioanar

Nu vreau doctor sluga, vreau doctor cu capul limpede, care să decidă singur, nu cu frica n gât. Dacă voi îi faceți praf psihic, dacă-i puneți sa tacă si sa înghita mizeriile din sistem, atunci ce sanse mai am eu ca pacient? Să mor cu zile? Să fiu tratat pe pile și sponsorizari???

comments user
Navi Dreian

Respect Dimitrie, de cand cu reportajul de la recorder si cu articolul tau poate isi gasesc curajul si alti colegi pentru a lupta impreuna cu haimanalele astea poleite in funcții inalt ierarhice.